Svet-Stranek.cz
Pěvecký sbor Melodie, o.s.

Napsali o nás:

Napsali o nás

Libochovické noviny, č. 11/05 - "Alelujá,..."
     "Alelujá, ozývá se v pátek večer z Kulturního střediska U Tří lip. Právě zkouší smíšený pěvecký sbor. Nápad na jeho založení se zrodil během letních prázdnin dvěma skorokolegyním - Anně Skalské z ústeckého Gymnázia Jateční a Šárce Filipové ze ZŠ a MŚ Koštice.
     A právě Koštice nás daly dohromady. Anička sem jezdí na chalupu, a tak jsme se potkávaly na různých společenských akcích, slovo dalo slovo a byl tu nápad.
Místy nás ovládala nostalgická vzpomínka na studentská léta, kdy jsme se Smíšeným pěveckým sborem Pedagogické fakulty v Ústí nad Labem procestovaly téměř celou Evropu. Pak se dostavily obavy, jestli vůbec bude v Libochovicích o sbor zájem. Městské zastupitelstvo v čele se starostou p. Ing. Jaroslavem Benešem nám vyšlo vstříc a poskytlo sál ke zkoušení.
     Na první informativní schůzku přišlo asi dvacet zpěvaček a zpěváků. Hned na první zkoušce jsme se podle individuálních možností rozdělili do čtyř hlasů, abychom mohli začít zkoušet nový repertoár. Těší nás, že v současné době nám s vedením sboru pomáhá Jirka Grűner, student druhého ročníku PF UJEP v oboru Č-HV, a my si tak můžeme i zazpívat. Právě teď připravujeme program na vánoční koncert, který bychom rádi uskutečnili v kostele v Libochovicích, čímž vás srdečně zveme. Rádi v našich řadách uvítáme i další nové členy. Takže v pátek večer ... Alelujá...!"                                   

Mgr. Šárka Filipová


Libochovické noviny, č. 1/06 - "Adventní koncerty"
     "Vůbec poprvé od svého založení v září loňského roku se s adventním programem představil Smíšený pěvecký sbor Libochovice při svém vystoupení v libochovickém domově důchodců. Sbor libochovických zpěváků tak zahájil sérii svých předvánočních vystoupení. Někteří z vás si možná v tom shonu našli chvilku a zavítali v neděli 18. prosince do kostela Všech svatých poslechnout si v jejich podání koledy a vánoční skladby.
V současné době zkouší sbor nový repertoár na vystoupení při různých společenských příležitostech.
     Jelikož sbor zatím nemá oficiální název, vypisujeme soutěž pro čtenáře LN, kdo vymyslí nejvýstižnější název sboru. Nejlepší nápad zrealizujeme. Své nápady zasílejte mailem na adresu LN pod značkou "SBOR". Za všechny zaslané nápady děkujeme." Š.F.

Libochovické noviny, č. 5/06 - "Zpíváme dál..."
"… a je nám spolu fajn.
     Po sérii adventních koncertů v Libochovicích a blízkém okolí jsme po Novém roce začali zkoušet zcela nové skladby, které chceme zazpívat na našich Květinových koncertech a dalších jarních vystoupeních. Pilně zkoušíme každý pátek večer v KS U Tří lip.
     Zcela novou zkušeností pro věkově velmi nesourodou partu zpěváků bylo naše první výjezdní soustředění v Račiněvsi. Nejenže jsme udělali velký kus práce a blíže se poznali, ale konečně jsme také našli našemu sboru jméno. Několik návrhů od čtenářů přišlo do redakce LN a my jim za ně děkujeme. Nejvíce hlasů získal název Melodie. Takže teď jsme „pěvecký sbor Melodie Libochovice“.
     Kdo si nás máte chuť poslechnout, přijďte na některý z našich jarních koncertů."                            
Mgr. Šárka Filipová

Libochovické noviny, č. 6/06 - "Květinový koncert"
     Sérii svých jarních koncertů zahájil Smíšený pěvecký sbor Melodie v neděli 7. května vystoupením v Domově důchodců v Libochovicích. Bylo jakousi generální zkouškou na slavnostní Květinový koncert, který se uskutečnil v kostele Všech svatých o den později.
     Proč Květinový koncert? Zcela náhodou připadl termín koncertu na 8. května, kdy si připomínáme konec 2. světové války. Někomu je bližší Den matek, který jsme si znovu zvykli slavit a připadá na druhou květnovou neděli. Jiní jsou rádi, že po dlouhé zimě konečně přišlo jaro a všechno kvete.
V tomto duchu radosti ze života jsme také sestavili koncertní program. Návštěvníci koncertu měli možnost zaslechnout všehochuť čtyřhlasých skladeb od dob renesance až po díla našich současníků. Na začátku koncertu zazněly náročnější skladby různých žánrů, které zpíváme v latině, angličtině, němčině a italštině. Střední část jsme věnovali našim maminkám a zazpívali jim úpravy českých a moravských lidových písní. Nakonec přišel na řadu i lehčí žánr - pop a africký folk. Ke kvalitě provedení skladeb přispěla i dobrá akustika kostela a příjemná atmosféra.
     Přestože bylo venku krásné počasí, našlo si k nám cestu tolik posluchačů jako při Adventním koncertě v prosinci 2005. Mile nás to překvapilo, protože náš sbor má za sebou teprve tři čtvrtě roku práce, která, jak je vidět, nebyla marná.
     Se stejným programem vystoupil sbor ještě 25. května na slavnostním zahájení Libochovického divadelního léta v Saturnově sále.
     Sbor se ještě do prázdnin představí s krátkým vystoupením na družební akci Československé církve husitské, která se koná 10. června v areálu libochovického zámku, a téhož dne zazpívá naposled svůj „květinový program“ v 18 hodin v chotěšovském kostele.
Mgr. Šárka Filipová

Libochovické noviny, č. 7/06 - "Zámecký zpravodaj"
     "10. června se mohli návštěvníci zámeckého parku účastnit oslav 75. výročí založení sboru Církve československé husitské v Libochovicích. U příležitosti těchto oslav se ve francouzské části zámeckého parku uskutečnil bohatý kulturní program. Pro malé i velké předvedl své vystoupení klaun Kristián. Program dále pokračoval pěveckými vystoupeními dětského sboru církve československé husitské z Peruce a libochovického pěveckého sboru „Melodie“. Na průběhu akce se podíleli také zahraniční hosté, konkrétně se jednalo o kapelu dechové hudby, pěvecký sbor mládeže a pantomimu, z německé obce Luteránské evangelické církve ze St. Niclasu. V průběhu odpoledne zaznělo také evangelizační slovo Církve československé husitské a Bratrské jednoty baptistů."                               
Správa zámku


Libochovické noviny, č. 7/06 - "75. let trvání Církve ČSH v Libochovicích"
     "Sobotní zábavné odpoledne uzavřel svým vystoupením libochovický pěvecký sbor „Melodie“. V jeho podání obecenstvo vyslechlo krásné národní a působivé církevní písně. Jemný a procítěný zpěv byl pohlazením na duši a kultivovaný projev všech účinkujících byl i důstojným závěrem oslav jubilejního roku naší náboženské obce."
Za Radu starších CČSH Libochovice                   
Jaroslava Stará


Libochovické noviny, č. 11/06 - "Setkání sborů"
     "První podzimní den zavítal do Libochovic mužský pěvecký sbor Smetana Slovanka z Kladna. Setkání s domácí Melodií se uskutečnilo v rámci celodenního poznávacího zájezdu po okolí Libochovic v kulturním středisku Tři lípy.
     Toto pěvecké sdružení má na Kladně tradici dlouhou několik desetiletí a tak ne že bychom chtěli srovnávat nesrovnatelné, k tomu nám po roční existenci chybějí pěvecké zkušenosti. Rádi jsme si však poslechli zvučné hlasy svých kolegů v úpravách lidových písní nebo třeba sbor židovských otroků z opery Nabucco od Verdiho.
     Také náš domácí sbor se předvedl s krátkým programem. Celé setkání bylo dovršeno malým občerstvením a příslibem společného koncertu někdy příště na Kladně.
     Smíšený pěvecký sbor Melodie srdečně zve všechny své příznivce na adventní koncerty, které plánujeme před Vánocemi v kostele Všech svatých v Libochovicích a nově také v Chotěšově. Termíny budou upřesněny na plakátech."          
Š.F.


Libochovické noviny, č. 1/07 - "Kouzlo Vánoc"

     "Kouzlo Vánoc navodila květinářská a aranžérská firma ANETTE ve výstavní síni Státního zámku v Libochovicích od 9. prosince do 17. prosince.
      Zahájení již 10. ročníku uvedl smíšený pěvecký sbor Melodie s dirigentem Jiřím Grünerem. Autorky výstavy, paní Anna Drobná, Ing. Simona Břečková a Kateřina Drobná pozvaly přítomné k prohlídce s tím, že jako hosté představují svoje fotografie Miroslav Laube a Ing.Jan Barek. Poděkovaly také svým spolupracovnicím za práci, kterou věnovaly přípravě expozice." 
-jokr-

Libochovické noviny, č. 2/07 - "Adventní koncert"
     "Každý z nás má své předvánoční zvyky a rituály. Někdo si pod slovem Vánoce představí perfektně uklizený byt, slavnostně prostřený stůl nebo kupu dárků pod vánočním stromkem. Stále je mezi námi dost těch, kteří si rádi přijdou poslechnout a zazpívat vánoční koledy, patřící neodmyslitelně k tomuto svátku.
Jsme rádi, že se tak opět stalo na našem adventním koncertě 22.12.2006, který se tak jako ten loňský konal v libochovickém kostele. Toto vystoupení bylo vyvrcholením předvánočních koncertů našeho smíšeného pěveckého sboru Melodie.
     Nejprve jsme l0. prosince zazpívali stařenkám a stařečkům v domově důchodců v Libochovicích. O něco později jsme svým zpěvem připomněli vánoční atmosféru také v nedalekých Košticích. Následující týden (15.12.) jsme slavili úspěch v Brozanech a v Chotěšově.
     Nejvíce se vždy těšíme na libochovický koncert, protože tady jsme přece jenom doma. Přijdou si nás poslechnout příbuzní a známí, kteří snad nelitují, že nám na každou naši páteční zkoušku „dávají propustku", ale také posluchači, kteří se v tom předvánočním shonu chtěli jen zastavit, poslechnout si pár koled nebo si je s námi rovnou zanotovat.
     V úvodu zazněly skladby, které jsou součástí celoročního repertoáru - Česká píseň od Bedřicha Smetany, Spirit of God a další. Letošním vánočním programem jsme tak trochu navázali na ten loňský, některé skladby však byly nové. Nakonec jsme zpívali směsku tradičních koled. Publikum se přidalo a tak se celý kostel krásně rozezněl.
     Jsme rádi, že vás přišlo snad ještě více než loni."
Mgr. Šárka Filipová


Libochovické noviny, č. 6/07 - "Květinový koncert"

     "Sérii svých jarních koncertů zahájil Smíšený pěvecký sbor Melodie v pátek 11. května vystoupením v kostele Všech svatých v Libochovicích. Tento již tradiční koncert se nemohl obejít samozřejmě bez diváků, kteří byli zastoupeni v hojném počtu. První letošní koncert byl zahájen Českou písní od Bedřicha Smetany. Naším novým mluvčím se stal člen sboru p. Pavel Česal, který celý koncert uváděl. V první části zazněly náročnější chrámové skladby, nakonec přidali zpěváci i několik lidovek.
     V sobotu 12.5. jsme v 15 hodin zazpívali našim seniorům v domově důchodců a týž den v 17 hodin ještě vystoupili pro brozanské publikum. Poslední květinové vystoupení proběhlo v rámci slavnostního zahájení Libochovického divadelního léta v kulturním domě.
     Jsme rádi, že jsme se publiku zatím neomrzeli a máme pro koho zpívat. Teď si dáme přes prázdniny pauzu, v září nás pak čeká pěvecké vystoupení v rámci oslav kulatého výročí vzniku našeho družebního sboru Smetana Slovanka Kladno a pak už je pomalu čas myslet na vánoční program."            Tereza Filipová

Libochovické noviny, č. 8/07 - Libochovice a zpěvácké spolky"
     "Chcete-li chvíli snít a utlumit svůj stres, jděte na některý koncert zpěváckého spolku „Melodie“. I když slova „sborový zpěv“ v leckom možná evokují představu stejnorodosti, uniformity a projevů, jež jsou všechny podřízeny přísnému vedení sbormistra, skutečnost, alespoň u amatérských sborů je opakem. Z projevu členů tohoto sboru vyzařuje individualismus, radost a náklonnost k poezii. Naplňuje se spíše představa houfu stejně zanícených poetů, kteří se od sebe liší leda tak výškou, věkem nebo způsobem vedení hlasu. A to je dobře.    
     Přemýšlím, co ty lidi táhne k tomuto typu zpívání. Nepřipadají si snad trochu jako vlastenci z doby, kdy byl založen spolek Hlahol? Proto i má otázka na jednoho ze tří sbormistrů, paní Šárku Filipovou, se týká právě tohoto tématu:

Co vás v dnešní době, době komercionalismu dovedlo do spolku, tak ryze amatérského jako je „Melodie“?
“Sborový zpěv je pro nás všechny radost, únik od starostí, relaxace, láska k hudbě, k něčemu, co společně vytvoříme.“
Zdá se tedy, že fakt, že tito lidé chodí zpívat do sboru i ve 21. století, je známkou toho, že potřebují dát svým citům onu volnost, která je vede k osvobození od denních starostí. Jak však říkají, zpívání je pro ně velmi citová záležitost.

A paní Filipová, jak se vám podařilo docílit v tak malém městečku Libochovice, tak širokou paletu co se týče věku zpěváků, kdy jsou vlastně zastoupeny všechny generace ?
„Právě proto, že pocházíme téměř všichni z Libochovic a okolí, je věková a profesní skladba zpěváků tak různorodá. Není to tedy otázka výběru, ale spíše masová záležitost a my jsme rádi, že ve třítisícovém městě, jakým jsou Libochovice, se najde dost nadšenců, aby vzniklo toto malé pěvecké těleso. Všichni zpíváme pro svoje potěšení a doufáme, že naše vystoupení potěší i posluchače.“

A když již se tak ptám, jak často a kde se scházíte ke zkouškám a kolik tak během roku máte veřejných vystoupení, a vystupujete i v okolí ?
„Melodie zkouší jedenkrát týdně v pátek večer od 18 hodin v KD U Tří lip. Město Libochovice nám umožnilo zkoušet na velkém sále, my jsme tomu rádi a děkujeme. Začátkem roku se vždy zkouší jarní program, přes prázdniny si sbor dává pauzu a od září už se blíží čas koled. S uvedeným programem pak vystupujeme v Libochovicích a okolí při různých příležitostech, ať už jsou to samostatné koncerty sboru, nebo různá doprovodná vystoupení např. při odhalení pamětní desky libochovického rodáka Josefa Kopty nebo naposledy na zahájení Libochovického divadelního léta.“

Je počet členů stálý, nebo záleží na konkrétní době?
„Vždy, když začínáme zkoušet nový program, přivane nějaký ten „čerstvý vítr“ v podobě nových členů. Někteří se „chytí“ a zůstávají, jiní to zkusí a opouštějí nás. Stabilně má sbor mezi 25 - 30 zpěváky.“

Při vašich koncertech jsem si všiml rozmanitosti co se týče repertoáru. Co je ve větší oblibě u vás a u posluchačů: klasické sborové zpěvy, kostelní písně, nebo naše a světové lidovky?
„Asi každá skladba, ať už chrámová nebo lidová, si najde své posluchače. Náš sbor funguje pod vedením tří sbormistrů (Anna Skalská, Jirka Grüner a Šárka Filipová) z nichž každý má svou představu o tom, jaké skladby by chtěl se sborem nastudovat. Zatím nám to jde dobře skloubit dohromady a proto možná je náš repertoár tak pestrý a nachází odezvu i u našich posluchačů.“

Věřím, že už nazrála doba, kdy po roce 1989, z raného novomaterialismu v českých zemích, se odděluje jádro začínajících spolků, tak jako po době Temna nastala doba obrození. Důkazem je i třicítka členů spolku „Melodie“, kteří spolu tráví každý páteční večer proto, aby si společně zazpívali a jednou za čas uspořádali koncert. Bez nároku na honorář, jen pro radost ze zpívání samotného.
Ano, chce se mi tomu věřit, i když doposud mi chybí to pevné přesvědčení."                                                  

Černý Tomáš

 


návštěvníků stránky
celkem39 696
tento týden15
dnes15