Svet-Stranek.cz
Pěvecký sbor Melodie, o.s.

Sborový zpěv v Libochovicích:

Sborový zpěv v Libochovicích

Tradice pěveckých sborů na českém území je dlouhá a bohatá. Amatérské, nekatolické pěvecké spolky byly zakládány od poloviny 18. století. Mezi nejstarší dosud fungující patří Zpěvácký spolek Hlahol v Praze nebo kroměřížský Moravan.
    
    V Libochovicích se historie sborového zpěvu objevuje současně s katolickou vírou a založením kostela, tak jako to bylo v podstatě všude. Kostelní sbory, převážně chlapecké, zpívaly při mších, liturgiích a křesťanských slavnostech. První písemné zmínky v Libochovicích prochází z Děkanské kroniky kostela a ze zápisů syndiků města Libochovic, kde se jedná především o to, kolik sbormistr, převážně učitel, dostal odměny jak formou peněžní, tak i v naturáliích (pivo, výpěstky).
Poznámka: Roku 1784 došlo k reformě městské správy tzv. regulace magistrátů. Všechna města (jedno zda královská či jiná) byla rozdělena podle hospodářského významu do tří skupin: nejmenší, střední a velká. Středně velká města - byla vybavena jedním placeným odborníkem (syndikusem), který mimo jiné, zaznamenával běh věcí ve městě.
    Navíc Libochovické panství spolu se školou bylo dlouhá léta pod správou jesuitské koleje v Chomutově, a právě jesuité podporovali sborové zpěvy.

Nejstarším občanským zpěváckým spolkem v Libochovicích, který lze zdokumentovat byl „Pěvecký spolek Libuše“.
    Založen byl v roce 1863, kdy 17 libochovických občanů položilo základy spolku. Stanovy byly potvrzeny výnosem vys. místodržitelství z dne 25. listopadu 1863 č. 68532 a obnoveny roku 1864 č. 7857. Spolek měl dle svých stanov podporovat zpěv kostelní a národní.
Za protektora byl jmenován 17. prosince 1863 pp. Dr. Karel Wilt, P. Josef Ehl kaplan později administrator za předsedu, Josef Čapek učitel za ředitele, Josef Hamáček podučitel za náměstka ředitele, Jan Vrabčík z Č. 11 za pokladníka. Karel, Šťastny městský početvedoucí, František Holeček z č. 91, Josef Česal jun. z Č. 6 a Adolf Grunt z č. 93 byli zvoleni za členy výboru. Patronka spolku, hraběnka Terezie z Herbersteinů, věnovala 14. října 1864 spolku 30 zl. r. č. k zakoupení hudebnin. Dne 12. prosince 1864 vystoupil předseda P. Ehl a ředitel Josef Čapek z hodnosti svěřených ve spolku, a za předsedu je zvolen Jan Vrabčík, za ředitele Josef Hamáček podučitel, za jeho náměstka Jindřich Materna, za pokladníka Stanislav Měřínský lékárník z Č. 52, za členy výboru Antonín Štelzich panský zahradník, Josef Teisinger notářský písař, Karel Kramerius c. k. aktuar okresního úřadu, Karel Pechaček c. k. berní asistent. Později stali se členy výboru: Jan Antony c. k. berní kontrolor, JUDr. Boleslav Plaček c. k. adjunkt okresního soudu, Jan Drastik důchodní panství, Quido Kilb hospodářský úředník, JUDr. Tomáš von Tongel c. k. notář, kteří se hodnosti této vzdali, proto byl zvolen dne 20. července 1872: za předsedu Dr. Tomáš von Tongel, za ředitele Filip Sojka učitel v Evani, za místoředitele Ferdinand Ostrit notářský koncipista, za jednatele Jan Antony c. k. berní kontrolor, za pokladníka Antonín Müller okresní tajemník, Vácslav Procházka c. k. listovní za člena výboru a Josef Česal jun. z č. 6 také za člena výboru. Po smrti Dr. Karla Wilta (3. ledna 1873), vystoupil ze spolku v červnu 1873 Dr. von Tongel, a 8. srpna 1873 i pánové Jan Antony a ředitel Sojka; nová volba se nekonala a tak tento spolek během roku 1873 upadl do nečinnosti.

Dalším spolkem s poněkud delším trváním byl zpěvácký spolek "Dvořák". Spolek byl založen 18. března roku 1911. První vystoupení pořádal 26. prosince 1911 v nově upravené dvoraně „U tří lip“, a dne 21. dubna roku 1912 uspořádal pro děti bezplatný koncert.
   Hlavní náplní spolku však nebylo jen pořádání vlastních koncertů. Pro kulturní vyžití obyvatelstva pořádal spolek mnoho představení i jiných pěveckých těles. Kupříkladu v roce 1914 dne 18. ledna hostovalo v Libochovicích Dámské okteto zpěváckého spolku Hlahol z Roudnice a častým hostem byl spolek „Bivoj“ z Budyně.


    
    V pestré činnosti dominují také dvě opery: "V studni" od Viléma Blodka a "Perníková chaloupka" od E. Humperdinka (uvedená 15. srpna roku 1915), obě ve spolupráci s dvacetičlenným "Filharmonickým klubem", založeným už r. 1894, a se členy studentského spolku „Purkyně“.
     Spolek „Dvořák“ nechyběl při žádné významnější Libochovické slavnosti, výročích a různých akcích (Husovy slavnosti, odhalování soch, narozeniny TGM atd.). Po založení spolku „Scéna“ směřovala občas spolupráce i tímto směrem. V roce 1932 měl sbor na 50 členů a sbormistrem byl od založení pan Václav Štěchovský. V roce 1934 došlo ke změně ve vedení spolku. Předsedou se stal František Holárek, jednatelem Zdenka Housová. Sbormistrem však i nadále zůstal V. Štěchovský. Spolek také podstatně snížil počet svých členů na 25. K účinkování spolku nutno dodat, že se po celou dobu jeho činnosti bez něj neobešla žádná akce konaná v Libochovicích v letech 1912 - 1945. U příležitosti 30letého trvání spolku "Dvořák", se uskutečnil chrámový koncert v nově opraveném Libochovickém kostele. Ihned po roce 1945 se však sbormistr Štěchovský zříká vedení spolku a veškeré činnosti.


    
     Rokem 1945 se do vedení spolku dostává Karel Vyskočil, Jan Kopta a sbormistrem se stává Rudolf Chroust. Na přání spolku zůstává Václav Štěchovský čestným sbormistrem. 10. května roku 1950 zemřel Václav Štěchovský ve věku 74 let v Lounské nemocnici. Občanským povoláním byl revident okresního soudu. Tato událost spolkem velice otřásla.
   Po roce 1950 spolek vyvíjí činnost pouze do června, s odůvodněním o odchodu členů. Podle zjištění v archivu, proběhla právě na jaře 1950 politická očista sboru. Jedině smyčcové kvarteto, které doprovázelo spolek vyvíjelo svoji činnost až do konce roku 1950.

Rok 1948 – vedení spolku
Předseda: Karel Vyskočil
Mistopředseda a jednatel: Jan Kopta
Čestný sbormistr: Václav Štěchovský
Sbormistr: Rudolf Chroust
Místosbormistr: Josef Čuda
Pokladník: J. Mrázek
Archivář: Ladislav Rulf
Členové výboru: J. Glanc, Adolf Slavata,Anastazie Kynčlová, Hana Zvolská

Seznam zpěváků zřejmě v roce 1949
I. tenor: Knotek, Šturm, Mrvík, Chroust, Kroupa, Křesťan
II. tenor: Blažek, Slavata, Čuda, Rulf, Pravenec, Plíva ml.
I. bas: Vyskočil, Studnička, Laube, Trapl, Siřiště, Knotek
II. bas: Kopta, Dvořák, Mrázek, Říha, Glanc, Malina

     Usnesením mimořádné schůze 27. března 1951 končí pěvecký spolek Dvořák a začleňuje se do „masové organizace Svazu Československo sovětského přátelství, odbočky v Libochovicích“ pod názvem: Pěvecký odbor Svazu Československo sovětského přátelství (Dvořák) v Libochovicích. Sbormistrem byl v té době O. Podlipský a předseda K.Vyskočil. Nastalo úplné utlumení činnosti až do roku 1956, kdy došlo k znovuoživení spolku pod dirigentskou taktovkou Jaroslava Laubeho. Přihlášeno bylo 40 členů a zkoušky se konaly v klubových místnostech ZK ROH.
8.června roku 1958 účinkoval pěvecký soubor Osvětové besedy Libochovice, „Dvořák“ na slavnostním zahájení prvního ročníku Libochovického divadelního léta, toto bylo zřejmě poslední vystoupení tohoto spolku a v roce 1958 došlo pravděpodobně k ukončení činnosti.


     Dlouho se v tomto oboru nedělo vůbec nic, i když pokusy o založení pěveckého spolku existovaly. Až teprve rok 2004 přinesl změnu a Libochovice se znovu pyšní spolkem sborového zpěvu pod názvem „Melodie“.

Za poskytnutí textů a obrázků děkuji panu Tomáši Černému


návštěvníků stránky
celkem39 689
tento týden8
dnes8